Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen

De meeste mensen houden van reizen of een weekendje weg. Ook voor mensen met epilepsie hoeft dit geen groot probleem te zijn, maar vraagt de voorbereiding wat meer tijd en zorg.

Enkele tips : 

●    Kies het soort reis dat het beste bij jouw epilepsie past. Krijg je bijvoorbeeld meer aanvallen als je onregelmatig leeft of te weinig slaapt? Ga dan voor een rustigere reis.  
●    Reis je door verschillende tijdzones? Bespreek dan met jouw arts hoe je het beste jouw slaap- en medicatieschema kan aanpassen en stel daar samen een plan voor op.
●    Vraag aan jouw arts of apotheek advies rond ‘wat te doen bij reizigersdiarree of braken’. Hierdoor kan de hoeveelheid medicijnen in jouw bloed immers beïnvloed worden met kans op aanvallen tot gevolg.
●    Neem op reis voldoende medicatie mee en bewaar die liefst in de oorspronkelijke verpakking in jouw handbagage.
●    Een attest van de neuroloog of huisarts (bij voorkeur Engelstalig) met je medicatieschema is helpend bij lastige vragen door de douane. Sommige (nood)medicatie valt immers onder de narcoticawetgeving in bepaalde landen.
●    Neem een extra voorschrift mee van je ASM met daarop ook de stofnaam van je medicatie. Deze kunnen in een ander land immers onder een andere naam verkrijgbaar zijn.
●    Het is handig dat jouw medereizigers op de hoogte zijn van jouw epilepsie en wat te doen bij een aanval. Reis je toch alleen? Verwittig dan jouw verblijfsplek zodat zij passend kunnen helpen in geval van een aanval.
●    Kijk of jouw reisbijstandsverzekering risico’s bij epilepsie dekt en neem zo nodig onze groepsverzekering die eventuele repatriëring dekt.
●    Voor reizen binnen Europa volstaat formulier E111 of de Europese Verzekeringskaart om gratis medische zorgen te krijgen. Voor reizen buiten Europa is het verstandig je goed te informeren of deze aan epilepsie verbonden risico’s dekken.