Veilig thuis wonen
Ook voor mensen met epilepsie is het mogelijk zelfstandig te wonen.
Afhankelijk van jouw epilepsieaanvallen - type, ernst, frequentie - kan je kiezen voor meer of minder vormen van bescherming en beveiliging. Volgende zaken kunnen helpen om een woonst te kiezen die zo goed als mogelijk met jouw epilepsie overeenkomt.
● Het is bij de keuze van een woning goed om stil te staan bij dingen zoals trappen, glas, balkon en loopruimte. Ook kan het van belang zijn om rekening te houden met de ligging en de omgeving van de woning. Denk bijvoorbeeld aan open water, verkeersdrukte, voorzieningen voor openbaar vervoer en nabijheid van familie of vrienden.
● Bij de inrichting van de woning is het goed om zo nodig aandacht te schenken aan de keuze van: vloeren (liefst zacht), meubels (scherpe hoeken, glas), thermostatische kranen voor warm water.
● Koken: bij voorkeur met een kookplaat met inductie, magnetron of oven met timerfunctie. Een airfryer is een veilig alternatief voor een friteuse.
● Baden: liefst met (inloop)douche en thermostatische kraan. Toch liever een bad? Dan bij voorkeur als iemand aanwezig is in huis.
● Veiliger slapen met epilepsie? Als je vaak nachtelijke aanvallen doet, kan een doorademkussen veiliger zijn. Ook de breedte en hoogte van het bed zijn belangrijk. Een matrasje naast het bed helpt een val uit bed opvangen.
● Voor sommigen is het zinvol afspraken te maken met jouw omgeving: wie kan komen om jou te helpen indien nodig? Voelt het voor jouw omgeving of jezelf geruststellend om elke dag een seintje te geven ? Een berichtje is een kleine moeite.