Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat na een éénmalige epileptische aanval?

Het doormaken van één epileptische aanval betekent nog niet dat je epilepsie hebt. Soms is er een duidelijke aanleiding (uitlokker) voor de aanval en komt er nooit meer een volgende.

Zo kan er sprake zijn van een gelegenheidsaanval waarbij een aanval uitgelokt werd door een combinatie van verschillende factoren zoals overmatig alcoholgebruik en slaaptekort.

Bij kinderen met koortsstuipen spreken we ook niet van epilepsie. Hier werd een epileptische aanval uitgelokt door koorts bij kinderen (tussen de leeftijd van 3 maanden en 6 jaar).

Na een eerste epileptische aanval zal er in overleg met een (kinder-) neuroloog eventueel aanvullend onderzoek gepland worden zoals een EEG (electro-encefalogram of hersenfilmpje) of beeldvorming van de hersenen (bijvoorbeeld een CT-scan of een MRI- scan). Dit aanvullend onderzoek kan helpen of te zoeken naar een onderliggende oorzaak (en om eventueel het risico in te schatten op volgende aanvallen).

Belangrijk is dat we pas spreken van epilepsie bij het voorkomen van minstens 2 "ongeprovoceerde" aanvallen of bij het voorkomen van 1 "ongeprovoceerde" aanval met een hoog risico op een volgende aanval (>60% kans op een volgende aanval in de komende 10 jaar). Indien sprake is van een bepaald epilepsie syndroom kan er ook na 1 aanval al gesproken worden van epilepsie.