Toekomstige ouders

Wanneer je epilepsie hebt en een kinderwens, is het belangrijk dit te bespreken met je behandelende arts. De meeste mensen met epilepsie kunnen gewoon kinderen krijgen. De kans dat het kind ook epilepsie heeft, is in sommige gevallen iets groter dan normaal (afhankelijk van de soort epilepsie tussen de 0% en de 50%). Ook de kans dat het kind door de medicijnen aangeboren afwijkingen heeft, ligt iets hoger dan normaal. In de meeste gevallen (ongeveer 90%) zal er met het kind niets aan de hand zijn.

Voor de zwangerschap:

  • Bespreek je kinderwens met je neuroloog
  • Indien mogelijk zal de behandelende arts het anti-epileptica aanpassen. Belangrijk is voor vrouwen dat zij geen valproaat innemen. 
  • Inname van foliumzuur wordt aangeraden 
  • Vragen over de erfelijkheid van jouw epilepsie kan je bespreken met een geneticus
     

Tijdens de zwangerschap

  • Vrouwen met epilepsie krijgen vaker een echografie
  • Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur (en vitaminen) in te nemen 
  • Het kan zijn dat het aantal aanvallen tijdens de zwangerschap toenemen (slaaptekort, medicatie,...). Een grote aanval kan gevaarlijk zijn voor de foetus, dus therapietrouw zijn is de boodschap!

 

Het verbod op inname van valproaat bij (toekomstige) zwangere vrouwen geldt voor de behandeling van epilepsie, tenzij er geen doeltreffend therapeutisch alternatief voorhanden is. Valproaat mag bovendien ook niet worden gebruikt door vrouwen en meisjes in de vruchtbare leeftijd, tenzij zij een strikt zwangerschapspreventieprogramma volgen. In België wordt valproaat verkocht onder de namen CONVULEX, DEPAKINE, VALPROATE EG, VALPROATE MYLAN en VALPROATE SANDOZ.

Hieronder in bijlage bevindt zich een artikel uit de Epikrant over het terratogeen effect.