Een megabrein voor meer bewustzijn!

Maandag 10 februari is het Internationale Epilepsiedag. Op deze dag start de Epilepsie Liga met de campagne “Een megabrein voor meer bewustzijn”. Epilepsie is nog steeds een zeer ongekende aandoening bij het algemene publiek terwijl deze aandoening ongeveer 1/100 mensen treft. Hierdoor is het de meest voorkomende chronische ernstige neurologische aandoening in België. Om aan te tonen wat epilepsie nu net is en op welke vele manieren het zich kan uiten, heeft de Epilepsie Liga gigantische opblaasbare hersenen laten ontwikkelen. Op maandag 10 februari zullen deze voor de eerste keer in de stationshal van Antwerpen Centraal staan. 

“Deze hersenen zijn 2,5m hoog en eenvoudig verplaatsbaar”, zegt Emma Staut, beleidsmedewerker van de Epilepsie Liga. “De bedoeling is dat we deze hersenen mee kunnen nemen naar allerlei locaties als infostand of kunnen uitlenen aan organisaties die hier nood aan hebben. Er heerst nog steeds onwetendheid en taboe rond epilepsie, het is dringend tijd dat hier iets aan gedaan wordt”.

Onze ambassadeur Jens Dendoncker komt ook een kijkje nemen tussen 11u en 12u. Hij steunt deze actie om zo voor meer bekendheid te zorgen. Want ook zijn epilepsie bestond niet altijd uit de klassieke tonisch-clonische aanvallen. In de volksmond ook wel gekend als een grote aanval of ‘grand mal’. “Mijn epilepsie begon simpelweg met het trillen van mijn hand”.

Bij epilepsie vindt er, van tijd tot tijd, een kortsluiting plaats in de hersenen en deze kortsluiting verklaart de symptomen van de aanval. Maar niet elke aanval ziet er hetzelfde uit. Wanneer de kortsluiting zich tot een klein deel beperkt, blijft de persoon vaak bij bewustzijn en gaat het om schokken van een arm of been, een rare smaak in de mond, het zien van lichtflitsen,… Wanneer de aanval zich verder uitbreidt of in een groter deel van de hersenen ontstaat wordt het bewustzijn wel gestoord. Mensen gaan dan bijvoorbeeld verward zijn, aan kleren beginnen friemelen, smakken,.. Dit kan enkele minuten duren maar gaat voorbij.

Afhankelijk van waar in je hersenen deze aanval plaatsvindt, hoe de aanval er dan anders kan uitzien. In onze achterhoofdskwab zullen het visuele verschijnselen zijn (lichtflitsen, hallucinaties,…), in de voorhoofdskwab zijn er dan weer motorische verschijnselen. Met het reuzebrein wilt de Epilepsie Liga dit visueel maken en mensen meer bewust maken van wat er precies gebeurt als ze iemand plots “raar” zien doen.

De Epilepsie Liga staat maandag 10 februari van 10u tot 18u met deze reuzehersenen in het Centraal Station te Antwerpen om aan voorbijgangers te tonen hoe onze hersenen werken en wat voor soorten aanvallen er bestaan. Tijdens deze dag kan je bij hen ook een korte enquête invullen om je kennis over epilepsie te testen. Door deelname kan je één van de prijzen winnen zoals een Bongobon “Romantisch Weekend met Diner”.

Heb je vragen over epilepsie? Kom dan gerust maandag 10 februari even langs in het Centraal Station of neem contact op met de Epilepsie Liga via www.epilepsieliga.be/contact of 09 332 57 95.
Zoek je meer informatie over International Epilepsy day? Neem dan een kijkje op www.internationalepilepsyday.org

Help je mee om social media te laten buzzen? Vergeet dan zeker niet de #megabrein en #epilepsyday te gebruiken.