Weinig extra risico voor epilepsiepatiënten bij COVID-19 (coronavirus)

Update 25 maart 2020

Epilepsie is een chronische ziekte. Chronische ziektes vallen in het kader van de grieppreventie vaak in de risicogroepen. Echter als je alleen epilepsie hebt, is de kans op erge ziekte vermoedelijk niet hoger dan bij mensen zonder epilepsie.

Indien je door andere medische redenen een verzwakt immuunsysteem hebt (bv bij sommige epilepsiesyndromen), val je wel onder de risicogroep. Neem contact op met je behandelende arts als je hierover vragen hebt. 

Mensen die medicatie gebruiken die het afweersysteem beïnvloedt, kunnen eventueel kwetsbaar zijn, bekijk hiervoor de bijsluiter. Op dit moment zijn er onvoldoende harde bewijzen dat anti-epileptica de weerstand verminderen en de kans op een coronainfectie vergroten. Ook zijn er momenteel nog geen bewijzen dat een NVS of DBS de weerstand beïnvloedt.

Wel is het bij het coronavirus, zoals bij een andere type griep, bij besmetting mogelijk dat je (meer) aanvallen krijgt door koorts, stress of gebrek aan slaap. 
 

We raden vanuit de Epilepsie Liga om de algemene maatregelen omtrent het virus toe te passen. Deze zijn te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/