Overslaan en naar de inhoud gaan

Procedure

Wat moet ik doen na een epileptische aanval?

Vanaf het moment dat iemand een epileptische aanval gehad heeft, mag hij geen motorvoertuig meer besturen tot er een medische keuring geweest is.

Als de arts besluit dat de patiënt niet meer mag rijden, moet de betreffende persoon zijn rijbewijs inleveren en medisch laten schorsen bij de bevoegde overheid binnen de vier werkdagen na de diagnose.

De neuroloog zal u een “attest Model VII” geven, waarop staat dat u niet mag rijden. Dit attest kan u hier downloaden.

Uw dokter kan u vragen om een attest te ondertekenen waarin staat dat u weet dat u uw rijbewijs moet inleveren om medische redenen.

Hoe kan u het rijbewijs medisch laten schorsen?

U kan uw rijbewijs vrijwillig inleveren door middel van een verklaring op eer OF medisch laten schorsen aan de hand van een attest van de neuroloog.

U kan het best vermelden dat het een tijdelijke ongeschiktheid betreft om medische redenen.

De ambtenaar van de gemeente zal het ingeleverde rijbewijs in bewaring nemen. De ambtenaar mag geen ‘medische’ vragen stellen over de reden.

 

Wanneer ben ik terug rijgeschikt?

De duur van de rijongeschiktheid is afhankelijk van de groep van rijbewijs (groep 1 of 2), het soort epileptische aanval, het aantal aanvallen, en het aanvullend onderzoek van de neuroloog.

De uiteindelijke beslissing ligt bij de bevoegde arts.

Indien uw neuroloog beslist dat u opnieuw voldoet aan de medische criteria, schrijft hij een nieuw rijgeschiktheidsattest “Model VII” met de duur van de rijgeschiktheid en ook de eventuele beperkingen. Normaal gezien vindt er eerst een neurologisch onderzoek plaats vooraleer de neuroloog beslist over rijgeschiktheid. Beperkingen zijn bijvoorbeeld enkel overdag rijden, binnen een bepaalde afstand, met een beperkte snelheid, niet op de autosnelweg, zonder passagiers, ....

Met het Attest model VII formulier krijgt u een nieuw rijbewijs op de gemeente. Dit rijbewijs is de eerste keer maximum één jaar geldig. Daarna krijgt u in de meeste gevallen (als u onder rijbewijs groep 1 valt) een rijgeschiktheidsattest tot 5 jaar na de laatste aanval op voorwaarde dat uit de controles blijkt dat de situatie stabiel blijft. In bepaalde situaties wordt het rijbewijs de eerste 4 jaar telkens met 1 jaar verlengd. Daarna kan er een permanente rijgeschiktheid verkregen worden. Dit alles is wettelijk vastgelegd.

Het is dus interessant om tijdig een afspraak te maken met uw dokter zodat u uw rijbewijs vóór de vervaldatum opnieuw kan laten verlengen. Hou er ook rekening mee dat de gemeente tijd nodig heeft om uw nieuw rijbewijs aan te maken, bij elke verlenging krijgt u immers een nieuw rijbewijs.

De voorwaarden voor het afleveren van een rijgeschiktheidsattest of het verlengen van de geldigheidsduur zijn: geen aanvallen meer, regelmatig geneeskundig toezicht, stabilisatie gebleken bij uitgebreid neurologisch nazicht, aanvrager heeft voldoende inzicht in de ziekte, is therapietrouw en volgt nauwgezet de voorgeschreven medicamenteuze anti-epileptische behandeling. Een gunstig verslag van de neuroloog is vereist.