Epilepsie tijdens de zwangerschap
Wanneer je epilepsie hebt en een kinderwens, is het belangrijk dit ruim op voorhand te bespreken met jouw huisarts of neuroloog, dus vóór je een voorbehoedsmiddel stopt. Zo kan waar nodig tijdig medicatie worden aangepast. Sommige ASM, zoals valproaat (Depakine, Valproate), verhogen immers het risico op aangeboren afwijkingen. Andere anti-epileptica, zoals lamotrigine (Lamictal) en levetiracetam (Keppra), worden als veel veiliger beschouwd. Om het effect van medicatieaanpassingen op de aanvallen te kunnen evalueren, gebeuren eventuele wijzigingen best ruim voorafgaand aan een zwangerschap. Bovendien is er dan voldoende tijd om alle aspecten verbonden aan zwangerschap en het jonge ouderschap te bespreken.
De meeste mensen met epilepsie kunnen gewoon kinderen krijgen. Bij de meeste vrouwen met epilepsie verandert de frequentie van de aanvallen niet tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen merken dat aanvallen beter onder controle zijn, anderen dat er net meer aanvallen zijn. Dit laatste kan een gevolg zijn van slaaptekort op het einde van de zwangerschap of de effecten van ochtendmisselijkheid op de inname van medicijnen.
Als je tijdens de zwangerschap meer aanvallen hebt, kan je met je neuroloog bespreken hoe je de situatie veilig kan aanpakken voor jou en je baby.
Tonisch clonische aanvallen (aanvallen met bewustzijnsverlies en schokken in de vier ledematen) kunnen gevaarlijk zijn voor moeder en foetus, en zelfs tot een miskraam leiden. De aanvallen zelf kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Deze risico’s kunnen hoger zijn (afhankelijk van het type en de frequentie van de aanvallen die je hebt) dan de risico’s die de inname van anti-epileptica met zich meebrengen. De medicijnen trouw blijven innemen is dus uiterst belangrijk.
De kans dat ouders die geen epilepsie hebben een kind krijgen dat aan epilepsie lijdt, is 1%. Hoe het zit als een ouder epilepsie heeft, hangt af van het type epilepsie, en ligt tussen de 0% en de 50%.
- Bespreek je kinderwens met je neuroloog
- Indien nodig zal de behandelende arts de anti-epileptica aanpassen. Vooral het gebruik van valproaat (Depakine, Valproate) wordt ten zeerste afgeraden. Onderzoek heeft immers aangetoond dat kinderen die tijdens de zwangerschap worden blootgesteld aan valproaat, zelfs in lage doses, een grotere kans hebben op geboortedefecten zoals een open rugje of gespleten verhemelte, een lager IQ en lagere verbale vaardigheden. Ze hebben ook een verhoogd risico op autisme en autismespectrumstoornissen.
- Inname van foliumzuur wordt aangeraden van zodra er geen voorbehoedsmiddel meer wordt gebruikt, dus van vóór de zwangerschap
- Voorafgaand aan een zwangerschap wordt vaak een bloedafname uitgevoerd om het bloedniveau (bloedspiegel) van bepaalde anti-epileptica, zoals lamotrigine (Lamictal) en levetiracetam (Keppra), te meten. Dit dient als referentiewaarde omdat het bloedniveau van deze medicijnen tijdens de zwangerschap aanzienlijk kan verminderen
- Bespreek vragen over de eventuele erfelijkheid van jouw epilepsie met je neuroloog. Deze kan je eventueel doorsturen naar een geneticus
- Vrouwen met epilepsie krijgen vaker een echografie
- Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur in te nemen
- Bij bepaalde anti-epileptica is het belangrijk om regelmatig de bloedspiegels te controleren om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief blijft in het voorkomen van epileptische aanvallen. Soms kan het nodig zijn om de dosis te verhogen om de gewenste therapeutische niveaus te handhaven
- Het kan zijn dat het aantal aanvallen tijdens de zwangerschap toeneemt (slaaptekort, problemen met medicatie inname,...). Een grote aanval kan gevaarlijk zijn voor de foetus, dus therapietrouw zijn is de boodschap!
Deel je ervaringen met BELpREG
Voor veel geneesmiddelen is er onvoldoende kennis over de veiligheid van het gebruik tijdens de zwangerschap. Dit is ook zo voor de (nieuwere) geneesmiddelen bij epilepsie.
Het ‘citizen science’ project BELpREG (KU Leuven) wil hier samen met jou iets aan doen!
Ben je zwanger? Deel je ervaringen met BELpREG en help zo meer kennis over de zwangerschap en het gebruik van geneesmiddelen te verzamelen! Je kan op eender welk moment in de zwangerschap starten, maar bij voorkeur zo vroeg mogelijk. Je kan ook deelnemen als je (momenteel) geen (chronische) geneesmiddelen gebruikt. Start je deelname nu via www.belpreg.be ! Samen zorgen we voor de moeders van morgen.
Volg BELpREG op Facebook en Instagram.