Skip to main content

Categorieën voertuigen

Vervoersmiddelen zonder wettelijke beperkingen

De wet stelt geen beperkingen voor een fiets of een brommer van klasse A, maar u moet er zich van bewust zijn dat er een verhoogd risico is op een ongeval indien u epilepsie heeft!

Een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25km/uur en een vermogen van max. 0,25kW wordt aanzien als een gewone fiets. Een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25km/uur en een vermogen van max. 1kW wordt aanzien als gemotoriseerde fiets zoals een brommer (klasse A). De wet stelt bij beiden geen expliciete medische voorwaarden, maar wees u bewust van het verhoogde risico. Een speed pedelec valt echter wél onder de wetgeving van medische voorwaarden: voor een speed pedelec moet u minstens beschikken over het rijbewijs AM en valt u dus onder de rijbewijzen van Groep 1.

Bij een fiets, brommer (klasse A) en een elektrische fiets of step brengt u best uw familiale verzekering op de hoogte.

Rijbewijsgroepen

Bij de beslissing over de rijgeschiktheid bij epilepsie wordt een opsplitsing gemaakt in 2 rijbewijsgroepen (Groep 1 en Groep 2), die aan verschillende medische voorwaarden moeten voldoen. Voor Groep 2 zijn die medische voorwaarden strikter.

Groep 1

Groep 1 betreft de rijbewijs-categorieën AM, A1, A2, A, B, BE, G.

Uitzondering: Indien u een voertuig bestuurt met één van bovenstaande categorieën in het kader van uw werk valt u alsnog onder Groep 2. Het gaat dan bijvoorbeeld over taxidiensten,verhuurdiensten van wagens met chauffeur, vervoer van personen met ambulance, het bezoldigd leerlingenvervoer en de instructeurs praktijk in een erkende rijschool.

Bij alle neurologische aandoeningen, dus ook epilepsie, beslist de neuroloog over de rijgeschiktheid én de duur ervan.

Indien er echter naast epilepsie óók een voor het rijden relevante neurologische uitval bestaat (in de wet genoemd: “verminderde functionele vaardigheid”), dan beslist de arts van het CARA over de rijgeschiktheid en moet u dus daar gekeurd worden.

Andere types voertuigen onder Groep 1:

Speed pedelec

Zoals hierboven aangehaald, behoort een speed pedelec onder Groep 1.
Hiervoor moet u minstens beschikken over het rijbewijs AM.

Brommobiel

Een brommobiel (type AIXAM) is volgens de wet een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler die voorzien is van een gesloten carrosserie, een ledig gewicht heeft dat kleiner is dan 350 kg, een snelheid van maximum 45 km / uur heeft en een motorvermogen van maximum 4 kW heeft.
Hiervoor is een rijbewijs AM nodig voor iedereen geboren na 14/02/1961.

Bestelwagen in dienstverband

Voor het rijden met een bestelwagen in werkverband geldt het volgende: wanneer u rijdt met een bestelwagen voor het vervoer van goederen waarvan het gewicht (voertuig + lading) niet meer dan 3500 kg bedraagt (en eventueel in combinatie met aanhangwagen tot 750 kg) val je onder Groep 1 en is een extra medische keuring door een “keurende arts” niet nodig.

Een consultatie bij de neuroloog in verband met het rijgeschiktheidsattest is zoals bij iedereen wel nodig.

Opgelet: zodra de bestelwagen groter is dan bovengenoemde, valt u onder Groep 2. Het is echter wel mogelijk dat de arbeidsgeneeskundige dienst van uw bedrijf bijkomende voorwaarden stelt, omdat u bijvoorbeeld gevaarlijke goederen transporteert. Deze kan de voorwaarden van Groep 2 toepassen.

Landbouwvoertuig

Voor het rijden met een landbouwvoertuig dient u te beschikken over een rijbewijs G. Dit valt onder Groep 1. Bestuurders die geboren zijn vóór 1 oktober 1982 dienen niet over dit rijbewijs te beschikken, maar vallen ook onder Groep 1. Ze dienen dan wel over een rijbewijs categorie B te beschikken (de auto).

Wees u bewust van het verhoogde risico bij het besturen van grote landbouwvoertuigen.

Groep 2

Groep 2 betreft de categorieën C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, B bezoldigd vervoer.

Uitspraak over de rijgeschiktheid van Groep 2 moet gebeuren door een zogenaamde “keurende arts”, dit is meestal de bedrijfsarts, maar het kan ook gedaan worden door een aantal andere organisaties (De Lijn, het leger, …). Een advies van de neuroloog is verplicht bij Groep 2.

Net zoals bij Groep 1 beslist de arts van Cara indien er naast epilepsie óók voor het rijden een relevante neurologische uitval bestaat.