Gentse startup EPILOG levert belangrijke bijdrage aan de diagnosestelling van epilepsie

Oplossing die artsen helpt om efficiënter en objectiever om te gaan met massale hoeveelheden eeg-data wordt al getest in zeven Europese centra

Gent, 25 oktober 2016 – EPILOG, een spin-off van imec en UGent komt met een nieuwe technologie die de diagnosestelling van epilepsie op verschillende vlakken bevordert. De startup ontwikkelde een geautomatiseerde dienst om grote hoeveelheden eeg-data van epilepsiepatiënten snel en accuraat te analyseren. Artsen kunnen daardoor gemakkelijker en objectiever een gefundeerde beslissing nemen over een optimale behandeling. Internationaal gooit EPILOG alvast hoge ogen. Momenteel testen zeven Europese centra de nieuwe techniek al uit.

Epilepsie, een aandoening waarbij er ‘kortsluiting’ optreedt in de hersenen, is een complexe pathologie die opduikt in verschillende vormen. Het screenen en behandelen van de ziekte is vandaag een lang, ingewikkeld en arbeidsintensief proces. Bovendien lijdt een derde van de patiënten aan zogenaamde ‘farmacoresistente epilepsie’: zij kunnen niet met medicatie geholpen worden. Hersenchirurgie is wel een mogelijke uitweg, maar ziekenhuizen kampen dan weer met wachtrijen van één tot anderhalf jaar. EPILOG heeft daarom een oplossing klaar die de probleemzones in de hersenen sneller en preciezer lokaliseert. Artsen kunnen daardoor gemakkelijker een onderbouwde beslissing nemen over de meest aangewezen behandeling van hun patiënten. Bovendien is het nieuwe systeem gebruiksvriendelijk en hoeft er niet langer geïnvesteerd te worden in krachtige en dure computersystemen.

“Epilepsiepatiënten ondergaan steevast een resem onderzoeken, waarbij het elektro-encefalogram (eeg) één van de hoekstenen vormt,” preciseert Gregor Strobbe, een van de drie co-founders van de Gentse startup.“ Vooral de interpretatie van die data is voor artsen heel arbeidsintensief en daar willen we met EPILOG iets aan doen. Met onze geavanceeerde technieken kunnen we de epileptische fenomenen in de data detecteren en hun oorsprong lokaliseren in de hersenen. Die informatie kan de arts meenemen in de besluitvorming omtrent behandelingen, onder meer bij hersenchirurgie.”  

Het principe van de technologie is eenvoudig: EPILOG ontvangt de eeg-opnames van de patiënt, analyseert de data en voorziet een gestandaardiseerd rapport met de resultaten. Omdat het platform volledig in de cloud draait, kunnen de detectie en de 3D-visualisatie van de epileptische fenomenen in een beperkte tijdsspanne gerealiseerd worden. De rapporten zijn nadien makkelijk en snel te interpreteren en worden aangeleverd in een standaardformaat, wat de onderlinge communicatie tussen artsen vergemakkelijkt. De resultaten die met het EPILOG-platform geboekt worden, gooien internationaal alvast hoge ogen. Het laatste half jaar werden een 75-tal testcases voorgelegd. EPILOG scoorde daarbij bijzonder hoog.

“De betrouwbaarheid van onze resultaten komt voort uit een decennium van onderzoek en de optimalisering van onze methodes aan de Universiteit Gent,” legt Pieter van Mierlo, co-founder van EPILOG, uit. Door de nauwe samenwerking met het Universitair Ziekenhuis kunnen wij een beroep doen op jarenlange know-how. Ondertussen werken we al met zeven testcentra over heel Europa samen.“ 

Met de financiële steun en sturing van inversteerders Walter Mastelinck (founder en CEO Transics) en Patrick Keereman (CEO Molecubes en ex-CEO Nuscience) start EPILOG nu met de verdere commercialisering van hun software. Daarnaast zijn de procedures gestart voor het behalen van de noodzakelijke CE en FDA-labels om de oplossing internationaal naar de markt te brengen. 

“Dit is nog maar het begin,” besluit Vincent Keereman, co-founder van EPILOG. “Het is onze bedoeling om het platform op termijn in te zetten voor andere toepassingen. We denken in de eerste plaats aan de diagnosestelling van neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, en het voorspellen van de doeltreffendheid van neurologische medicatie bij patiënten.”

Over imec
Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3,500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2015 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 415 miljoen euro en van iMinds (sedert 21 september 2016 geïntegreerd in imec) 52 miljoen euro. Meer informatie op www.imec.be.

Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a "stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).

Over UGent

De Universiteit Gent profileert zich als een open, sociaal geëngageerde en pluralistische universiteit in een breed internationaal perspectief. Met haar 117 vakgroepen, verdeeld over 11 faculteiten, biedt ze in vrijwel elke wetenschappelijke discipline hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aan.

Op het vlak van onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening zijn aan de Universiteit Gent heel wat onderzoekscentra en laboratoria actief, verspreid over alle domeinen. Vandaag is de Universiteit Gent, opgericht in 1817, één van de belangrijkste universitaire instellingen in het Nederlandse taalgebied.
www.UGent.be

Contact:
Epilog: Gregor Strobbe, CEO Epilog NV, +32 484 77 76 51 // gregor [at] epilog [dot] care
imec: Hanne Degans, Press Officer, +32 16 28 17 69 // +32 486 06 51 75 // Hanne [dot] Degans [at] imec [dot] be